Kurs 2024 Cyanotypi

1-2 juni

Kurs i det fotografiska ädelförfarandet cyanotypi med Peter Wiklund.

Plats: Grafikgruppen Visby, Ryska gränd 18
Max antal deltagare: 10
Kursavgift: 1800 kr

Anmälan till: info@grafikgruppen.se

Cyanotypi är ett enkelt, billigt och fullkomligt fascinerande sätt att framställa bilder.

Tekniken har använts i närmare 200 år, och har de senaste decennierna blivit allt mer populär bland fotografer, konstnärer och andra bildmakare.

I den här kursen får du till att börja med lära dig att framställa bilder utifrån växter och föremål som du hittar runt omkring dig, till exempel blommor, löv, dricksglas eller fjädrar.

Men du kan även få testa att göra unika cyanotypier av dina vanliga digitala fotografier med hjälp av ett negativ som vi skriver ut från datorn.

Ytterligare ett alternativ är att rita ditt motiv på ett transparent ark och använda detta som negativ.

Allt det du lär dig kan du sedan fortsätta med hemma på egen hand, för det behövs ingen som helst avancerad utrustning.

Principen är att vi blandar till en ljuskänslig lösning som sedan penslas på ett akvarellpapper. När den har torkat exponeras papperet, tillsammans med till exempel olika blommor eller ett negativ, ute i solen (alternativt framför en solarielampa). Därefter ”framkallas” den karaktäristiskt blåa bilden framför dina ögon i helt vanligt vatten.

Du som vill kommer att kunna fördjupa dig i tekniken genom att testa andra att använda andra material än akvarellpapper (till exempel tyg) och genom att tona dina bilder i te eller kaffe.

Inga förkunskaper krävs. All utrustning och kemi som du kommer att behöva finns tillgänglig.

Om kursledaren

Peter Wiklund har haft ett passionerat intresse för experimentella fototekniker i fyra decennier.

Han har ställt ut sina bilder i ett stort antal grupputställningar och hållit workshops i hålkamerafotografi och cyanotypi under många år, framför allt på Gotlands folkhögskola i Hemse.

www.peterwiklund.se